Graduate Record Examination (GRE)

Anasayfa / Bloglar / Graduate Record Examination (GRE)

Graduate Record Examination (GRE)

GRE veya Graduate Record Examination, ABD’de özel, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Educational Testing Services (ETS) tarafından geliştirilen ve uygulanan, ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Avustralya ve Avrupa ülkeleri gibi ülkelerde yüksek lisans eğitimi görmek isteyen bireylerin girdiği standartlaştırılmış bir değerlendirme sınavıdır. İlk kez 1936 yılında, ABD’de uygulanmaya başlanan GRE sınavı, günümüzde 160’tan fazla ülkede yüksek lisans başvuru kriteri olarak tanınmaktadır. 

GRE sınavı, eğitim dilinin İngilizce olduğu ülkelerde yüksek lisans programlarına başvurmak isteyen bireylerin, uzun bir öğrenme periyodu boyunca elde ettiği sözel akıl yürütme, niceliksel akıl yürütme, analitik yazma ve eleştirel düşünme becerilerini ölçmeyi amaçlamaktadır. GRE sınavı, GRE General Test ve GRE Subject Test olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. GRE General Test, sınav katılımcılarının sözel muhakeme, nicel muhakeme, eleştirel düşünme ve analitik yazma becerilerini ölçmek için uygulanırken, GRE Subject Test ise sınav katılımcılarının kimya, matematik, fizik ve psikoloji alanlarındaki bilgi ve beceri seviyesini ölçmek için uygulanmaktadır. 

GRE General Test

GRE General Test, işletme ve hukuk bölümleri de dahil olmak üzere, üniversiteler tarafından sunulan yüksek lisans programlarının gerektirdiği düşünme biçimi ve bu programlarda başarılı olmak için gereken becerileri yansıtan soru türlerini içeren ve bilgisayar ortamında gerçekleştirilen bir sınavdır. 

Sınav katılımcılarının ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak hazırlandığı dijital sınav ortamı, sınav katılımcılarının herhangi bir bölümdeki soruları atlamasını, atladığı sorulara geri dönmesini, verdiği cevapları değiştirmesini mümkün kılmaktadır. GRE General Test, sınav katılımcılarının uzun bir süre boyunca geliştirdiği ve spesifik bir çalışma alanı ile ilgili olmamakla birlikte, her birey için önem teşkil eden sözel muhakeme, nicel muhakeme, eleştirel düşünme ve analitik yazma becerileri gibi yetileri değerlendirmektedir. 

GRE General Test, Analytical Writing (Analitik Yazma), Verbal Reasoning (Sözel Muhakeme) ve Quantitative Reasoning (Nicel Muhakeme) olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir.

Analitik Yazma

Analitik Yazma bölümü sınav katılımcılarının; karmaşık fikirleri açık ve etkili bir şekilde ifade edebilme, ilgili neden ve örnekler kullanarak fikirleri destekleyebilme, iddia ve bu iddialara eşlik eden kanıtları inceleyebilme, iyi odaklanmış ve tutarlı bir tartışma sürdürebilme, standart yazılı İngilizcenin unsurlarını kontrol edebilme becerilerini değerlendirmektedir. Analitik Yazma bölümü, sınav katılımcılarının bir göreve doğrudan yanıt verme becerisini doğru bir şekilde gösterebilmesi için, sunulan görevlere dayalı olarak odaklanmış yanıtlar vermelerini gerektirmektedir.

Sözel Muhakeme

GRE sınavının Sözel Muhakeme bölümü, sınav katılımcılarının; söylemleri çözümleyebilme ve bunlardan sonuçlar çıkarabilme, eksik verilerden yola çıkarak mantık yürütebilme, yazarın varsayımlarını ve/veya bakış açısını tanımlayabilme, gerçek ve mecazi anlamlar gibi birden çok sayıda anlam seviyesini ve yazarın maksadını anlayabilme, önemli noktalar seçebilme, önemli noktaları önemsiz veya ilgisiz noktalardan ayırt edebilme, metni özetleyebilme ve bir metnin yapısını anlayabilme, tek başına sözcüklerin, cümlelerin ve bir bütün hâlinde metinlerin anlamlarını anlayabilme, sözcükler arasındaki ve kavramlar arasındaki ilişkileri anlayabilme becerilerini değerlendirmektedir.

Nicel Muhakeme

Sınavın Nicel Muhakeme bölümü, sınav katılımcılarının; nicel bilgileri anlayabilme, yorumlayabilme ve analiz edebilme, matematiksel modellerden faydalanarak problem çözebilme, aritmetik, cebir, geometri ve veri analizine ilişkin temel becerileri ve basit kavramları kullanabilme becerilerini değerlendirmektedir.

Sınav Bölümü

Soru Sayısı

Ayrılan Süre

Analitik Yazma

(Ayrı ayrı zamanlanmış iki görev içeren bir bölüm)

Bir "Bir Sorunu Analiz Etme" görevi ve bir "Bir Argümanı Analiz Etme" görevi

Görev başına 30 dakika

Sözel Muhakeme

(İki Bölüm)

Her bir bölüm başına 20 soru

Her bir bölüm başına 30 dakika

Nicel Muhakeme

(İki Bölüm)

Her bir bölüm başına 20 soru

Her bir bölüm başına 35 dakika

GRE Subject Tests

GRE Konu Testleri, kâğıt üzerinde yazılı formatta uygulanmakta olup, sınav katılımcılarına 2 saat 50 dakikalık bir süre verilmektedir. Bu testlerde ayrı ayrı zamanlanmış herhangi bir bölüm bulunmamaktadır. GRE Konu Testleri, kimya, matematik, fizik ve psikoloji olmak üzere dört ayrı konuda gerçekleştirilmektedir.

Kimya Testi

Yaklaşık 130 çoktan seçmeli sorudan oluşur, analitik kimya, inorganik kimya, organik kimya ve fiziksel kimya alanlarından konular içerir.

Matematik Testi

Yaklaşık 66 çoktan seçmeli sorudan oluşur, kalkülüs, cebir ve reel analiz, ayrık matematik konuları, genel topoloji, geometri ve karmaşık değişkenler gibi ilave konulardan oluşan sorular içerir.

Fizik Testi

Yaklaşık 100 adet beş seçenekli soru içerir, klasik mekanik, elektromanyetizma, optik ve dalga fenomeni, termodinamik ve istatistiksel mekanik, kuantum mekaniği, atom fiziği, özel görelilik, laboratuvar yöntemleri ve özel konulardan oluşan sorular içerir.

Psikoloji Testi

Yaklaşık 205 çoktan seçmeli sorudan oluşur, biyolojik psikoloji, bilişsel psikoloji, sosyal psikoloji, gelişimsel psikoloji, klinik psikoloji, ölçme/metodoloji/diğer konulardan oluşan sorular içerir.

Puanlama

GRE General Test

GRE sınavının Sözel Muhakeme ve Nicel Muhakeme puanları, sorulara verilen doğru cevapların sayısına dayanmaktadır. Analitik Yazma bölümünde, her makale altı noktalı bir bütünsel ölçek kullanılarak en az bir eğitimli öğretmen tarafından puanlandırılmaktadır. 

Sınav daha sonra ETS tarafından geliştirilen ve yazma yeterliliği ile ilgili sınav özelliklerini tanımlayabilen bilgisayarlı bir program olan e-rater tarafından puanlandırılmaktadır. 

Eğer öğretmen ve e-rater puan sonuçları birbirine yakın ise, iki puanın ortalaması nihai puan olarak kullanılmaktadır. 

Ancak öğretmen ve e-rater puan sonuçları arasında çok fazla fark var ise, ikinci bir öğretmen sınavı tekrar puanlandırmakta ve iki öğretmenin verdiği puan ortalaması nihai puan olarak kullanılmaktadır.

Analitik yazma sınavında, kompozisyon puanlarının ortalaması alınmakta ve 0-6 puan ölçeğinde en yakın yarım puan aralığına yuvarlanmaktadır. 

Analitik Yazma ölçüsü için tek bir puan bildirilmiş olup, analitik yazma sınavının puanlanmasındaki en önemli bölüm, dil bilgisi ve dil mekaniğinden ziyade eleştirel düşünme ve analitik yazma becerileridir.

Sözel Muhakeme bölümü, 130-170 puanlık bir ölçekte 1 puanlık artışlarla puanlandırılmaktadır. Nicel Muhakeme bölümü, 130-170 puanlık bir ölçekte 1 puanlık artışlarla puanlandırılmaktadır. Analitik Yazma bölümü, 0-6 puan ölçeğinde yarım puanlık artışlarla puanlandırılmaktadır.

GRE Subject Test

GRE Subject Test için sınav katılımcılarının ham puanı, doğru cevapladıkları soru sayısına göre belirlenmektedir. 

Yanlış cevaplanan, cevaplanmayan veya birden fazla seçeneğin işaretlendiği sorular yanlış olarak sayılmaktadır. Yanlış olarak sayılan cevaplar herhangi bir puan kaybına sebep olmaz.

Subject Test, 200-990 arasındaki bir puan ölçeğinde 1 puanlık artışlarla puanlandırılmaktadır. Biyoloji ve Psikoloji sınavları 20-99 arasındaki bir puan ölçeğinde 1 puanlık artışlarla alt puanlar verilerek hesaplanır.

GRE Sınavı ve GMAT Sınavı Arasındaki Farklar

GRE mühendislik ve MBA başvuruları için en popüler sınavlardan bir tanesi olup, dünya genelinde 160 ülkede, 2.300’den fazla eğitim kurumu ve 5.000’den fazla MBA ve Master programı tarafından kabul edilmektedir. 

GRE Sınavı, herhangi bir mühendislik veya sosyal bilimler alanındaki bölümlerde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrencilere hitap etmektedir. 

GMAT sınavı ise yalnızca işletme alanında yüksek lisans ya da doktora yapmak isteyen öğrencilere hitap etmektedir.

GRE Sınavını işletme programları için 1100’ün üzerinde üniversite ve kuruluş kabul etmektedir. GMAT sınavını ise 1700’ün üzerinde üniversite ve kuruluşun 5600 İşletme programı kabul etmektedir. Bu nedenle İşletme bölümü için GMAT sınavına girmek daha avantajlıdır.

GRE ve GMAT sınavının sözel soruları arasındaki en büyük fark GRE’nin kelime bilgisine GMAT’ın ise dil bilgisine odaklanmasıdır. GRE sınavında bir cümlenin eşdeğeri olan cümleler, okuduğunu anlama, eleştiri becerisi, metin tamamlama gibi sorular bulunmaktadır. 

GMAT sınavında ise cümledeki hataları düzeltme, okuduğunu anlama ve eleştiri becerileri gibi sorular bulunmaktadır.