Goethe-Zertifikat
Goethe-Zertifikat
Goethe-Zertifikat, Goethe-Institut tarafından hazırlanan ve uygulanan bir Almanca dil yeterlilik testidir.
Goethe-Institut, dünya çapında yaklaşık 160 enstitü ile faaliyet gösteren, Alman dili öğrenimini, uluslararası kültürel değişim ve etkileşimi teşvik eden, 1951 yılında kurulmuş bir Alman kültür derneğidir.
Goethe-Zertifikat, dünya çapında pek çok ülkede tanınmakta olup, işverenler ve eğitim kurumları tarafından Almanca dil yeterliliğini değerlendirmek amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.
Ne İçin Kullanılır?
Goethe-Zertifikat; tur rehberliği, müşteri hizmetleri temsilciliği, mütercim-tercümanlık, pilotluk ve kabin memurluğu gibi sözlü ve/veya yazılı iletişimin büyük yer tuttuğu mesleklerde Almanca dil yeterliliğinin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi, üniversiteler, teknik üniversiteler, üniversite kolejleri, meslek yüksekokulları gibi yükseköğretim kurumlarına başvurularda Almanca dil yeterliliğinin kanıtlanması ve genel itibarıyla bir bireyin Almanca dil yeterliliğinin hangi seviyede olduğunun belirlenmesi amacıyla kullanılır.
Her ne kadar yükseköğretim kurumlarının, kendi tercihleri dahilinde, DSH ya da TestDaF gibi yeterlilik sınavlarına yönelik talepleri bulunsa da Goethe-Zertifikat da dünya genelinde pek çok eğitim kurumu tarafından tanınmaktadır.
Yeterlilik Seviyeleri
Goethe-Zertifikat dil yeterlilik seviyeleri, Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi’ni (CEFR) esas alır. CEFR, Avrupa genelinde konuşulan diller için belirlenmiş bir değerlendirme ve referans sistemidir.
Seviye Grubu |
Seviye |
Tanım |
A Temel Kullanıcı |
A1 Başlangıç |
Bildik günlük ifadeleri ve somut türdeki ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çok temel cümleleri anlayabilir ve kullanabilir. Kendilerini ve başkalarını tanıtabilir ve nerede yaşadıkları, tanıdıkları insanlar ve sahip oldukları şeyler gibi kişisel detaylar hakkında sorular sorabilir ve cevaplayabilir. Diğer kişinin yavaş ve net konuşması ve yardım etmeye hazır olması koşuluyla basit bir şekilde etkileşime girebilir. |
A2 Temel Kullanıcı |
En yakın ilgi alanlarıyla ilgili cümleleri ve sık kullanılan ifadeleri anlayabilir (örn. çok temel kişisel ve aile bilgileri, alışveriş, yerel coğrafya, istihdam). Bildik ve rutin konularda basit ve doğrudan bilgi alışverişini gerektiren basit ve rutin görevlerde iletişim kurabilir. Geçmişlerini, yakın çevrelerini ve acil ihtiyaç alanlarındaki konuları basit terimlerle tanımlayabilir. |
|
B Bağımsız Kullanıcı |
B1 Orta Seviye |
İş, okul, eğlence vb. ortamlarda düzenli olarak karşılaşılan bilindik konulardaki açık standart girdilerin ana noktalarını anlayabilir. Dilin konuşulduğu bir bölgede seyahat ederken ortaya çıkabilecek çoğu durumla başa çıkabilir. Tanıdık veya kişisel ilgi alanına giren konularda basit bağlantılı metinler üretebilir. Deneyimleri ve olayları, hayalleri, umutları ve hırsları tanımlayabilir ve fikirler ve planlar için kısaca nedenler ve açıklamalar verebilir. |
B2 Bağımsız Kullanıcı |
Uzmanlık alanlarındaki teknik tartışmalar da dahil olmak üzere hem somut hem de soyut konulardaki karmaşık metinlerin ana fikirlerini anlayabilir. Her iki tarafı da zorlamadan ana dili İngilizce olan kişilerle düzenli etkileşimi mümkün kılacak derecede akıcılık ve spontanlıkla etkileşim kurabilir. Çok çeşitli konularda net, ayrıntılı metinler üretebilir ve çeşitli seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarını vererek güncel bir konuda bir bakış açısını açıklayabilir. |
|
C Usta Kullanıcı |
C1 İleri Seviye |
Çok çeşitli zorlu, uzun tümceleri anlayabilir ve örtük anlamı tanıyabilir. İfadeler için çok belirgin bir arayışa girmeden fikirleri akıcı ve spontane bir şekilde ifade edebilir. Dili sosyal, akademik ve mesleki amaçlar için esnek ve etkili bir şekilde kullanabilir. Karmaşık konularda açık, iyi yapılandırılmış, ayrıntılı metinler üretebilir, organizasyon kalıplarını, bağlayıcıları ve bağdaştırıcı araçları kontrollü bir şekilde kullanabilir. |
C2 Usta Kullanıcı |
Duyduğu veya okuduğu hemen her şeyi kolaylıkla anlayabilir. Farklı sözlü ve yazılı kaynaklardan gelen bilgileri özetleyebilir, argümanları ve anlatıları tutarlı bir sunumda yeniden yapılandırabilir. Kendilerini spontane, çok akıcı ve kesin bir şekilde ifade edebilir, en karmaşık durumlarda bile anlamın ince tonlarını ayırt edebilir. |
Sınav Formatı
Tıpkı pek çok dil yeterlilik sınavı gibi Goethe-Zertifikat da sınav katılımcılarının okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini ölçer.
Okuma
Okuma bölümünde sınav katılımcılarının, referans olarak alınan kitaplardan, röportajlardan, inceleme ve/veya raporlardan alıntılar okuması ve bu metinler üzerinde çeşitli egzersizleri (örn. Metinlerin bazı bölümlerinin özetinin çıkarılması) tamamlamaları istenir.
Okuma testi bu şekilde, sınav katılımcılarının gerçek hayatta karşılaşabileceği daha uzun ve daha kapsamlı metinler ile başa çıkıp çıkamayacaklarını değerlendirir. Sınav katılımcılarını bu bölümü tamamlamaları için 70 dakika süre tanınır.
Yazma
Yazma bölümünde sınav katılımcılarına bir konu hakkında şema hâlinde çeşitli bilgiler verilir ve iyi yapılandırılmış, ayrıntılı bir metin yazmaları istenir. Sınavın bu bölümü için sınav katılımcılarına 80 dakika süre verilir.
Dinleme
Sınavın dinleme bölümünde, sınav katılımcılarından tartışmaları, telefon konuşmalarını, röportajları veya radyo haberlerini dinlemeleri, duyduklarını not almaları ve duydukları ifadeleri kategorize etmeleri istenir. Sınavın dinleme bölümünü tamamlamaları için sınav katılımcılarına yaklaşık 40 dakika süre verilir.
Konuşma
Konuşma bölümünün ilk kısmında, sınav katılımcılarından kısa bir metin hakkında görüşlerini ifade etmeleri istenir. Akabinde, sınav katılımcılarının kendilerine atanan konuşma partnerleriyle belirli bir konuda ortak bir karara varacağı veya bir soruna çözüm bulacağı bir tartışmaya girmeleri istenir. Sınavın bu bölümü 10 ila 15 dakika sürer.
Geçerlilik Süresi
Tıpkı TestDaF ve DSH gibi Goethe-Zertifikat’ın da süresi dolmaz ve testi geçtikten sonra, sertifika süresiz olarak geçerlidir.
Bununla birlikte, bazı üniversiteler, kendi uygulama ve yönetmelikleri doğrultusunda, testin uygulandığı tarih ile mevcut tarih arasında büyük bir zaman farkı olması durumunda, sınava yeniden girmenizi talep edebilirler.
Sınav Hazırlığı
Sınav hazırlığı, Almancayı hiç bilmeyen ve Almanca dil yeterlilik düzeyi CEFR’a göre B2’nin de altında olan kişiler için zor bir süreç olabilir.
Sınava doğru bir şekilde hazırlanmak, kaliteli ve resmi hazırlık materyallerinin kullanımını, Almanca kurslarına katılmayı, deneme sınavlarına girmeyi ve konvansiyonel olmayan bir sınav formatına alışmayı gerektirir.