A-Level
Advanced Level ya da yaygın olarak bilindiği hâliyle A-Level, öğrencilerin Birleşik Krallık’ta verilen genel eğitim sertifikasının bir parçası olarak aldığı, ders esasına dayalı bir yeterlilik programıdır ve Birleşik Krallık’ta bulunan eğitim kurumları ile birlikte Britanya’ya bağlı olarak faaliyet gösteren eğitim kurum, kuruluş ve uygulayıcıları tarafından orta veya üniversite öncesi eğitimlerini tamamlayan öğrencilere verilen bir tür yeterliliktir.
Öğrenciler üniversite öğrenimlerine başlamadan önceki iki yıl içerisinde üç ya da daha fazla A-Level yeterliliği için ders alabilirler. Öğrencilerin A-Level sertifikalarını alabilmeleri için bir dizi sınava girmeleri gerekmekte olup, A-Level, her ne kadar Birleşik Krallık merkezli bir yeterlilik programı olsa da dünya genelinde en yaygın olarak kabul gören yeterlilik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bununla birlikte A-Level’ın ne olduğunu tam anlamıyla kavrayabilmek için GCE, GCSE ve IGCSE’nin ne olduğunu bilmek gerekmektedir.
GCE, GCSE ve IGCSE
GCE ya da General Certificate of Education; İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve Taç toprakları olarak da bilinen Kraliyete bağlı ülkelerde kullanılan, ders esasına dayalı bir akademik yeterlilik ailesidir. General Certificate of Education temel olarak;
- Ordinary Level (‘O Level’)
- Advanced Subsidiary Level (‘A1 Level’ or ‘AS Level’) ve
- Advanced Level (‘A-Level’)
seviyelerinden meydana gelir.
General Certificate of Education - Advanced Level (GCE ‘A-Levels’), Birleşik Krallık’ta bulunan üniversitelerin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde de kabul gören bir üniversite giriş yeterliliğidir.
General Certificate of Secondary Education (GCSE), diğer bir deyişle Genel Ortaöğretim Sertifikası, Birleşik Krallık'taki öğrenciler tarafından 11. sınıfın sonunda (16 yaşında) alınan ve İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'daki tüm öğrenciler için zorunlu olan bir yeterliliktir. İngilizce, matematik, fen, tarih, coğrafya ve yabancı dil dersleri de dahil olmak üzere GCSE kapsamında öğrencilerin alabileceği 90'dan fazla ders bulunmakta olup, GCSE dersleri, sınavlar ve ödevler aracılığıyla değerlendirilmektedir. GCSE dersleri için notlandırma sistemi A*'dan G'ye kadardır; A* en yüksek not, G ise en düşük nottur.
Öte yandan International General Certificate of Secondary Education (IGCSE), diğer bir deyişle Uluslararası Genel Ortaöğretim Sertifikası, dünya genelinde 150’den fazla ülkeden öğrencinin dahil olduğu uluslararası bir yeterliliktir. IGCSE, başta İngiliz tarzı eğitim sistemlerinin kullanıldığı ülkeler olmak üzere, dünya genelinde pek çok üniversite ve üniversite koleji tarafından tanınmaktadır. Tıpkı GCSE gibi IGCSE kapsamında da İngilizce, matematik, fen, coğrafya, tarih ve yabancı dil dersleri de dahil olmak üzere öğrencilerin alabileceği 70’ten fazla ders mevcuttur ve değerlendirmeler ödevler ve sınavlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. IGCSE dersleri için de not baremi A*'dan G'ye kadardır; A* en yüksek not, G ise en düşük nottur.
Öğrencilerin A-Level düzeyinde ders alabilmeleri ve alacakları sertifikalar ile üniversite başvurusunda bulunabilmeleri için, notları 4 ila 9 aralığında en az 5 IGCSE dersi almaları veya bir başka müfredatta bu derslere eş değer olarak nitelendirilen dersler almaları ve bu derslerden en az birinin bir yabancı dil, tercihen İngilizce, dersi olması gerekmektedir.
A-Level Dersleri Nelerdir?
A-Level yeterlilik programı kapsamında, öğrencileri üniversite yaşamına hazırlamak amacıyla 40'tan fazla ders sunulmakla birlikte, dersler genel olarak şu şekildedir;
- Accounting
- Afrikaans Language
- Arabic
- Arabic Language
- Art and Design
- Biblical Studies
- Biology
- Business
- Chemistry
- Chinese
- Chinese Language
- Chinese Language and Literature
- Classical Studies
- Computer Science
- Design and Technology
- Design and Textiles
- Design and Technology - Product Design
- Digital Media and Design
- Drama
- Drama and Theatre
- Economics
- English Language and Literature
- English Literature
- English General Paper
- English Language
- Environmental Management
- French
- French Language
- French Language and Literature
- Geography
- German
- German Language
- German Language and Literature
- Global Perspectives and Research
- Greek
- Gujarati
- Hindi Language
- Hindi Literature
- Hindi
- Hinduism
- History
- History of Art
- Information Technology
- Islamic Studies
- Italian
- Japanese
- Japanese Language
- Law
- Marine Science
- Mathematics
- Further Mathematics
- Media Studies
- Music
- Music Technology
- Persian
- Physical Education
- Physics
- Politics
- Portuguese
- Portuguese Language
- Psychology
- Religious Studies
- Russian
- Sociology
- Spanish
- Spanish as First Language
- Spanish Language
- Spanish Language and Literature
- Sport and Physical Education
- Statistics
- Tamil Language
- Thinking Skills
- Travel and Tourism
- Turkish
- Urdu
- Urdu Language
- Urdu - Pakistan
AS Level ve A2 Level Nedir?
A-Level yeterliliği, AS Level ve A2 Level olmak üzere iki bileşenden meydana gelmektedir.. Bir başka deyişle A-Level yeterlilik programı, iki bölüme ayrılmakta olup, bu bölümlerden her biri, bir akademik yıla yayılmakta ve bu akademik yıl içerisinde tamamlanmaktadır.
Programın birinci bölümü, 'Advanced Subsidiary Level', yani AS Level ve programın ikinci bölümü ise A2 Level olarak adlandırılır. AS Level kendi içinde bir yeterliliktir ve AS Level ile A2 Level bir araya gelerek A-Level yeterliliğinin bütününü meydana getirir. Programa dahil olan öğrencilerin genel A-Level notu belirlenirken, AS Level ve A2 Level not ortalamaları kullanılır.
Ortaöğrenimin 12. yılında, diğer bir deyişle AS Level yılında, öğrenciler tipik olarak 3 ya da 4 ders seçerler. Oxford Üniversitesi veya Cambridge Üniversitesi (örn. Tıp veya Hukuk) gibi kabul bakımından rekabetin yüksek olduğu üniversiteleri hedefleyen öğrenciler daha fazla ders alabilirler. Bununla birlikte, çoğu üniversitenin A-Level giriş koşulları genellikle üç A-Level notundan ibarettir.
13. yılda ya da A2 Level yılında ise öğrenciler, bir önceki yıl aldıkları derslerin ileri seviyeleri ile devam edebilir ya da yeni dersler alabilirler. Öğrencilerin 13. yılın sonunda gireceği sınavlardan alacakları puanlar, nihai A-Level notlarını belirlemek için kullanılır ve öğrenciler bu sınavlarda her iki yılda aldıkları derslerin içeriğinden sorumludur.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi AS Level ve A2 Level birer akademik yıla yayılacak şekilde yapılandırılır. Öğrenciler, her bir yıl içinde iki kez sınava girebilir ve birinci sınav genellikle Mayıs veya Haziran aylarında yapılırken, ikinci sınav ise Ekim ya da Kasım aylarında uygulanır. Burada unutulmaması gereken bir husus, öğrencilerin AS Level sınavlarına girmesini takip eden 12 ay içerisinde A2 Level sınavlarına da girmeleri gerektiğidir. Aksi hâlde, AS Level notları geçersiz sayılmakta ve A-Level yeterliliği alabilmek için A2 Level ile birleştirilememektedir.
AS Level ve A2 Level Farkı
Her ikisinin de tamamlanması birer yıl sürüyor, her ikisi de programın öğrencilerinin bir yıllık yoğun bir çalışma yapmasını ve nihayetinde sınavlara girmesini gerektiriyor, her ikisi de öğrencinin nihai A-Level notuna %50 etki ediyor.
AS Level ve A2 Level kapsamında uygulanan sınavların yapılarında küçük farklılıklar mevcut. AS Level fen derslerinin sınavları çoktan seçmeli bölümlere sahipken, A2 Level fen dersi sınavlarında böyle bir bölüm bulunmuyor. A2 Level ders ve sınavları, AS Level ders ve sınavlarından daha zor olabiliyor, zira AS Level dersleri, A2 Level dersleri için temel teşkil ediyor.
A2 Level sınavlarının büyük bir çoğunluğu, öğrencilerin AS Level derslerinde edindiği bilgileri de kapsıyor. Örneğin AS Level Fizik dersi alan bir öğrencinin, A2 Level sınavlarında başarılı olabilmesi için AS Level Fizik dersinde edindiği bilgileri unutmaması ve bu bilgilerden faydalanması gerekiyor.
A-Level Diploma Ne İşe Yarar?
IGCSE ve A-Level dünya genelinde kabul gören, prestijli akademik yeterlilikler. Bu yeterlilikler öğrenciler için pek çok kapı açabiliyor. IGCSE ve A-Level’ın, başta İngiltere, İskoçya, Galler, İrlanda, Kanada, Avustralya gibi ülkeler olmak üzere 125 ülkede bulunan üniversitelerde geçerliliği bulunuyor ve üniversite başvurularında kullanılabiliyor. IGCSE ve A-Level dersleri, öğrencilerin yapacağı ders seçimleri doğrultusunda, onları başarılı bir kariyere hazırlıyor. Bu ders seçimlerinin öğrencilerin üniversitede okumak istedikleri eğitim programına uygun olarak, uzmanlar eşliğinde yapılması büyük önem taşıyor.